11/03/2016

logouniverseel1 m2

Van Hool heeft de intentie EOS in Bree te sluiten
 

Van Hool kondigt op bijzondere ondernemingsraad bij EOS Coach Manufacturing Company nv de intentie aan om deze verlieslatende vestiging te sluiten.

Koningshooikt, Bree – Van Hool, onafhankelijk constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, heeft vandaag op een bijzondere zitting van de ondernemingsraad bij EOS Coach Manufacturing Company nv in Bree haar voornemen bekend gemaakt om deze verlieslatende vestiging te sluiten. De directie van Van Hool is, zoals de wettelijke bepalingen voorschrijven, meteen gestart met het informeren van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad en de vakorganisaties. Een mogelijkse sluiting van deze vestiging zou gepaard gaan met het verdwijnen van alle 161 arbeidsplaatsen (142 arbeiders en 19 bedienden).

De directie van Van Hool is gedwongen geweest om deze moeilijke beslissing te nemen om de werking en de rendabiliteit van de Van Hool-groep niet in het gedrang te brengen. Immers, de laatste 3 jaren was de vestiging in Bree verlieslatend. Voor de tweede helft van dit jaar zijn er geen werkopdrachten meer in het orderboek van de vestiging in Bree.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, gaf volgende toelichting : “Tijdens verschillende voorgaande ondernemingsraden werd steeds duidelijk gemaakt dat de marktvooruitzichten niet zo schitterend zijn. De wereldmarkt van bussen en coaches, en wat Van Hool betreft vooral de Europese en Amerikaanse markt, is een enorm competitieve markt met producenten die meer en meer hun productie van bussen en coaches naar lage loonlanden verschoven hebben. Deze verschuiving legt een grote druk op de verkoopprijzen. Om competitief te blijven is de Van Hool-groep, waartoe de EOS Coach Manufacturing Company nv behoort, genoodzaakt geweest te investeren in Macedonië, waar de loonkost beduidend lager is dan in België”.

De directie van Van Hool beseft dat, indien de fabriek in Bree daadwerkelijk gesloten wordt, deze beslissing grote gevolgen heeft voor de betrokken medewerkers. Van Hool zal er alles aan doen om voor een zo goed als mogelijke begeleiding te zorgen. Indien het tot een effectieve sluiting komt zal er een sociaal plan worden onderhandeld waarin onder meer volgende punten bespreekbaar zijn voor de directie: SWT (het vroegere brugpensioen) voor arbeiders en bedienden, eventuele mutaties naar Koningshooikt, de oprichting van een tewerkstellingscel, enz … Dit maakt deel uit van de gesprekken die de directie van Van Hool in de loop van de volgende weken plant met de werknemersvertegenwoordigers.

Van zodra de intentie leidt tot een beslissing, betekent dit dat de industriële activiteiten van EOS geïntegreerd worden in de fabriek van Koningshooikt. Deze aankondiging zal dus op geen enkele wijze enige verandering brengen aan de huidige plaats, functie en doelstellingen van de fabriek in Koningshooikt. De vestiging in Koningshooikt blijft zodoende een belangrijke productieplaats en het beslissings- en innovatiecentrum van de groep.

Van Hool is een Belgische, onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.650 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en in Skopje (Macedonië).

EINDE

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.be.
Website: www.vanhool.be

m1 m4
m6
m7 taalpools