logouniverseel1 m2

Van Hool lanceert EX, compleet nieuw gamma touringcars, op IAA 2014

Nieuw binnen en buiten design zet nieuwe standaard in het basissegment van autocars. Productie start 4de kwartaal 2014 in Skopje, Macedonië. Levering 1ste kwartaal 2015.

EX 

Koningshooikt, Hannover – Van Hool, de Belgische constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, heeft op de IAA 2014 (25/9-2/10) de EX, een gloednieuw gamma touringcars voor de Europese markt onthuld. Met de wereldpremière van de EX, zet Van Hool een nieuwe stap in de rijkgevulde geschiedenis van het bedrijf. Het EX-gamma zal, in eerste instantie, op de markt gebracht worden in 2 hoogtes en 3 lengtes. Het gamma bestaat uit gestandaardiseerde 2 en 3-assige voertuigen die, naargelang de configuratie, kunnen ingezet worden voor het vervoer van toeristen, lijndiensten of intercity-diensten. De EX werd volledig ontworpen en ontwikkeld in de hoofdvestiging in Koningshooikt, België en zal vanaf het vierde kwartaal van 2014 gebouwd worden in de Van Hool-fabriek in Skopje, Macedonië. In de loop van het eerste kwartaal 2015 zullen de wagens op de Europese wegen te bewonderen zijn. De verkoop en de na-verkoop dienstverlening zullen vanuit Koningshooikt aangestuurd worden.

Aan de vooravond van de opening van de IAA 2014, één van ’s werelds belangrijkste beurzen voor commerciële voertuigen (in 2012 : 1.900 standhouders en 260.000 bezoekers), onthulde Van Hool twee exemplaren van haar nieuwe gamma : de EX15H en de EX16M. Het zijn de twee voorlopers van het compleet nieuwe gamma. Het moderne en strakke design van de EX weerspiegelt de kenmerken van het voertuig : efficiënt en functioneel, een nieuw concept maar met beproefde technologie. De EX wordt het instapmodel voor touringcar-bedrijven en lijndienst-operatoren die de waarden van het Van Hool-gamma kennen: een grote betrouwbaarheid van het voertuig gekoppeld aan een hoge afwerkingsgraad.

Het uiterlijk van de EX wordt gekenmerkt door de sobere, strakke lijnen die de eenheid van het voertuig versterken. De rechttoe rechtaan visie van de ontwerpers komt helemaal tot haar recht aan de achterzijde van Van Hools’ nieuweling : de verticale achterlichten, die modulair zijn opgebouwd en voorzien van LED-lichten, maken van de EX een slanke karaktervolle verschijning.

Ook binnen in het voertuig vertrokken de ontwerpers met een duidelijke visie. Het interieur is modulair opgevat en kan aangekleed worden in functie van de opdrachten die door het voertuig zullen vervuld worden: van lijndiensten met reiswegaanduiders, betaalkassa en rolstoelplaatsen, over schoolvervoer en dagtoerisme, tot comfortabele toerismecoach voor meerdaagse rondreizen.

Voor de chauffeur en de gids wil Van Hool duidelijk geen compromissen sluiten op het vlak van ergonomie en veiligheid. Van Hool heeft dit belangrijke deel van het voertuig grondig herdacht, en de EX vooraan 10 cm langer gemaakt. Dit geeft extra ruimte aan zowel de chauffeur, de gids, als aan de passagiers. De chauffeur krijgt de beschikking over nieuw ontwikkelde buitenspiegels, die een volledig beeld geven voor en naast het voertuig, zonder “blind spot”. Voor de EX werd bovendien een volledig nieuw modulair dashboard ontworpen rondom de chauffeur met extra aandacht voor ergonomie en veel praktische opbergruimte. De gidsplaats kreeg een handig werktablet, en is voorzien voor “plug in”-faciliteiten voor elektronische media. Vooraan is één 19inch-monitor standaard ingebouwd, een bijkomende monitor is optioneel te verkrijgen.

Voor het comfort van de passagiers werden nieuwe bagagerekken ontworpen die een praktische opbergplaats bieden, en de dimbare interieurverlichting zorgt voor een optimale verlichting in alle omstandigheden. De verstelbare service-units zorgen voor een grote flexibiliteit tijdens de levensduur van het voertuig, en de nieuwe lichtgewicht passagiersstoelen zorgen voor een optimaal passagierscomfort in combinatie met een grote gewichtsreductie. Een uitgekiende klimatisatie, die in 3 zones gestuurd wordt, zorgt voor een aangename interieurtemperatuur onder alle omstandigheden.

Optioneel is de EX verkrijgbaar met brede middendeur voorzien voor rolstoel cassettelift, chemisch of watergespoeld toilet, slaapcabine voor de chauffeur vooraan of voor de achteras, en een vaste selectie van boordkeukens en koelkasten.

Bovenop het rijkelijke pallet van veiligheidssystemen dat standaard is voorzien, kan het voertuig optioneel met een rijstrookassistent LDW en/of een afstandsradar ACC uitgerust worden.

De EX zal in eerste instantie beschikbaar zijn in 2 versies, enkel als 2-asser. In Hannover presenteerde Van Hool de EX15H en de EX16M. De EX15H heeft een hoogte van 3805 mm en een lengte van 12480 mm met een wielbasis van 6010 mm. De EX16M heeft een hoogte van 3675 mm en een lengte van 13260 mm met een wielbasis van 6790 mm. Vooroverbouw (2890 mm) en achteroverbouw (3580 mm) zijn steeds hetzelfde. Beide types hebben een vlakke vloer.

De voertuigen worden standaard uitgerust met de zuinige en milieuvriendelijke Paccar/Daf Euro6 MX11 motor (290Kw-394PK) met een GO handgeschakelde versnellingsbak. Optioneel zijn ZF AStronic en ZF Ecolife verkrijgbaar.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool, gaf volgende toelichting : “Van Hool wil met de EX, naast bestaande ook nieuwe klanten bereiken in gans Europa en haar intrede doen op nieuwe markten. Het gestandaardiseerde EX-gamma zal bovendien aan concurrentiële prijzen op de markt gebracht worden. In de Van Hool-fabriek in Skopje, Macedonië, is capaciteit voorzien om dit nieuwe gamma te bouwen. Deze nieuwe fabriek draait ondertussen al meer dan een jaar en zal dit jaar meer dan 300 wagens voor de USA produceren. Vanaf het 4de kwartaal start de EX produktie.”

Van Hool is een Belgisch onafhankelijk constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947, is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.500 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree (België) en in Skopje (Macedonië).

 

EINDE

 

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.be. Website: www.vanhool.be

24/09/2014

m1 m4
m6
m7 taalpools