Van Hool construit 15 trams-bus hybrides pour Malmö

Van Hool construit 15 trams-bus hybrides pour Malmö

- Eerste bestelling van 15 hybride Exqui.City’s in Scandinavië.

- Eerste “trambus”-oplossing in Scandinavië.

- Bevestiging van het commercieel succes van de Exqui.City in het buitenland : 92 eenheden
verkocht sedert lancering in 2011.

Koningshooikt - Van Hool, onafhankelijk producent van bussen, touringcars en industriële voertuigen heeft een contract afgesloten met Nobina, de grootste personenvervoersmaatschappij in Scandinavië, voor de levering van 15 hybride Exqui.City’s die vanaf juni 2014 in Malmö en de regio van Skane in Zweden, zullen ingezet worden voor het openbaar personenvervoer. Van Hool is de eerste constructeur die in Scandinavië een contract binnen haalt voor dit type voertuig, dat ook wel eens “trambus” genoemd wordt. De hybride ‘Exqui.City design Malmö’ wordt een dubbel-geleed voertuig van 24 meter lang dat elektrisch aangedreven wordt, waarbij de elektriciteit opgewekt wordt door een generator gekoppeld aan een Euro6 biogasmotor. Eerder sloot Van Hool reeds contracten voor de levering van 92 gelijkaardige modellen van de Exqui.City in onder meer Metz (Frankrijk), Barcelona (Spanje), Parma (Italië) en Genève (Zwitserland).

Precies een jaar geleden presenteerde Van Hool in Kortrijk op Busworld (de 2-jaarlijkse wereldwijde hoogmis van bussen en luxe-coaches) voor de eerste maal een rijklaar prototype van de ExquiCity. Dit nieuw type voertuig beschikt over een meervoudig aandrijvingsplatform. Dit platform maakt van de Exqui.City, zowel in 18m als 24m versie, een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolleybussen, hybride systemen, brandstofcellen of batterijen.

De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De nieuwe trambussen hebben een duidelijk futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en zachte verlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de vier dubbele deuren.

Van Hool biedt met de Exqui.City een realistisch antwoord op de vraag naar veilig, milieuvriendelijk, efficiënt en kostprijsgunstig stedelijk vervoer. Steden zoals Metz, Barcelona, Parma, Genève en nu ook Malmö hebben om die redenen voor de Exqui.City geopteerd.

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947, is gevestigd in Koningshooikt (België). Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika.

Van Hool telt ruim 4.000 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree.