Geschiedenis

Voor 1946

De voorgeschiedenis

Bernard Van Hool (° 05.03.1902 - † 06.03.1974) voelde zich al vroeg aangetrokken tot mechaniek, constructie en elektriciteit. Het onderhouden van machines maar vooral het bedenken van slimmere en nieuwere manieren om machines in te zetten hield zijn interesse. Nadat hij diamantslijperij en machinale broedmachine voor eieren had opgericht, deed WOII hem zichzelf heruitvinden. Hij zag de nood aan geschikte voertuigen voor het transport van materiaal voor de heropbouw.

Zijn doel was het bouwen van infrastructuur, bruggen en wegen. Daarvoor bouwde hij uiteindelijk een oude coach om tot transportmiddel. Zo was de weg ingeslagen waarop we ons nu nog steeds bevinden. De eerste autocar 'De Trekvogel' is hiervan het resultaat.

1947 - 1956

De beginjaren

Bij de start van het bedrijf waren er 22 medewerkers en 6 familieleden. De eerste koetswerken waren een groot succes, qua model en design vaak geïnspireerd op de grote Amerikaanse personenwagens. Van bij het begin streefde Van Hool naar een eigen identiteit en een eigen vormgeving. Daarbij leerde Van Hool al vlug wat flexibiliteit betekende. Bernard Van Hool begreep dat hij, om rationeel en in serie te kunnen werken in de geraamtebouw, een basismodel moest ontwikkelen. De klanten konden toch hun persoonlijk cachet aan hun wagen blijven geven.

Een afdeling 'Carrosserieën voor Industriële Speciale voertuigen' werd opgericht, die de maanden waarin minder bussen en cars gebouwd werden, probeerde op te vullen met ander carrosseriewerk.

Omwille van een teruggang op de markt in het begin van de jaren vijftig, ging men op prospectie naar Belgisch-Kongo, waardoor in 1954 de eerste Van Hool carrosserieën naar Leopoldstad werden verscheept. Dit vormde ook de aanzet voor latere activiteiten in Afrika, o.a. in Nigeria, Angola, Tunesië en vooral Algerije., 

De eerste carrosserieën werden geleverd aan Nederland, dat langzaam maar zeker een echte thuismarkt zou worden. Een nieuwe fabriek werd gebouwd aan de overkant van de straat.

Dat jaar werd de 1.000e Van Hool carrosserie afgeleverd en werden in totaal bijna 500 wagens gebouwd.

1957 - 1966

 Een naam wordt een merk

Op 15 februari 1957 werd met Fiat een commerciële overeenkomst ondertekend voor de levering van motoren en andere mechanische componenten (versnellingsbak, assen, stuur). Zo groeide Van Hool van koetswerkbouwer tot een volwaardig Belgisch constructeur van zelfdragende bussen en touringcars, die de merknaam Van Hool-Fiat droegen. In 1961 werd Catrabel NV opgericht, wat later mede aanleiding zou geven tot de start van de industriële-voertuigenbouw in 1965. Datzelfde jaar werd een nieuw gebouwen-complex opgericht voor de dienst naverkoop (opgericht in 1957), met magazijnen en herstel-werkplaatsen voor revisie.

In 1965 werden de eerste autocars voor Groot-Brittannië gebouwd. In de daaropvolgende jaren werden deze reeds tot vijf maal toe bekroond met de titel "Coach of the Year" in de "Concours d'Elegance" van de British Coach Rally.

1967 - 1974

De industriële sprong

Internationalisering, groei, nieuwe markten en de socialisering van het toerisme deden de ontwikkelingsmolen bij Van Hool verder draaien. Het langeafstands-toerisme ontstond, ondersteund door het steeds uitbreidende Europese autowegennet. Dit bracht een belangrijke evolutie met zich mee: er werden vrij gesofisticeerde voertuigen gebouwd, berekend op massatoerisme en een maximaal rendement.

Het succes van de voertuigen die in 1966-1967 gebouwd werden en waarbij het hele gamma een geheel nieuwe vormgeving kreeg, was te danken aan de eisen die Van Hool aan zichzelf gesteld had. Uitgangspunt was: wat wil de klant.

In samenwerking met de Rijksdienst voor Arbeidsbemiddeling werd de eerste lasschool opgericht. Van Hool had immers voortdurend nood aan geschoolde werkkrachten, die niet of nauwelijks op de arbeidsmarkt te vinden waren.

Op 06 maart 1974 overleed Bernard Van Hool plots op een bouwbeurs in Brussel, waar hij informatie zocht voor de te bouwen nieuwe productiehal.,Zijn motto: "Bouwen is mijn leven. Verder bouwen uw opdracht. Vooruit is de weg". Een motto waar nog steeds vandaag naartoe wordt geleefd.

1974 - 1982

Opgang in economische ontij

Op 06 juli 1974: De eerste steen van de nieuwe I.V.-fabriek werd gelegd. Op 01 januari 1976 werd De Misstraat omgedoopt in "Bernard Van Hoolstraat", een eerbetoon van de gemeenteraad van Koningshooikt aan de stichter.

Van Hool presenteerde zijn eerste integrale stadsbus, de A120, met een polyvalent aanbod van de aandrijflijn. De nieuwe koetswerklijn van het touringcargamma, de Alizée, werd op het Salon van Parijs voorgesteld.

De nieuwe integrale touringcar werd officieel voorgesteld op het Salon van Brussel: de T8, een integrale luxe-touringcar met Alizée design. De T8 Acron werd de best verkochte touringcar van Van Hool ooit en wordt tot op vandaag nog steeds geloofd om zijn betrouwbaarheid, rijkwaliteiten en economische uitbatingsresultaten. Van Hool stelde zijn gelede bus AG280 voor, die gebaseerd was op de A120. Van Hool lanceerde zijn midibussen AU141 en AU138. Samen met de AG280 vormden deze bussen de basis voor de toekomstige ontwikkeling van het lagevloer concept. Van Hool lanceerde zijn allereerste tankcontainer, het begin van een succesverhaal. Met zijn koetswerkactiviteiten bereikte Van Hool verre landen in ontwikkeling zoals Nigeria, Angola en het Midden-Oosten. De afdeling industriële voertuigen vond afzetgebieden in Europa (Frankrijk, Nederland, Duitsland) en ver daarbuiten (Angola, Dubai, Laos, Irak…). De eerste autocars werden geleverd aan Japan.

1983 - 1990

Groeien van recessie tot recessie

De eerste vliegveldbus werd afgeleverd, aan Sabena. In 1984 kwam de grote doorbraak voor dit nieuwe producttype met de levering van 22 eenheden aan Milaan. Op dit ogenblik rijden Van Hool vliegveldbussen op enkele tientallen luchthavens over de hele wereld. De eerste 10 integrale T8 touringcars werden naar de USA verscheept, een bescheiden begin voor wat later een succesverhaal zou worden. Van Hool haalde een vermelding in het Guinness Book of Records met zijn 18 m lange, gelede "Jumbulance", de grootste ambulance ter wereld, gebouwd voor de Britse liefdadigheidsorganisatie ACROSS.

 Op het UITP-salon van Brussel werd de lagevloerbus A500 gelanceerd. Van Hool was er als eerste constructeur in geslaagd een bus te bouwen met een volledig lage vloer over de hele lengte. In de I.V.-afdeling werden nieuwe investeringen gedaan in kantoren en uitrusting. De productie-capaciteit steeg tot 20 eenheden per dag. Met ABC Bus Companies, Inc. uit Florida werd een overeenkomst getekend voor de exclusieve distributie van Van Hool touringcars in de USA. Van Hool werd er op enkele jaren tijd de grootste invoerder. Van Hool nam LAG Bus in Bree over, met het oog op extra productie-capaciteit. Het door LAG geproduceerde carmodel werd onder de naam EOS in een aparte juridische entiteit ondergebracht.

1991 - 1997

Klaar voor een nieuwe uitdaging

Een nieuw service onderdelenmagazijn werd gebouwd, alsook 2.000 m² nieuwe kantoren voor de I.V.-afdeling. Een nieuwe productie-hal voor de onderstellen van de integrale voertuigen van 6.000 m³ werd opgericht, en een gebouw van 4.000 m³ voor afwerking en productie-administratie. Op de UITP tentoonstelling in Stockholm werd de lagevloerbus A300 gelanceerd. In plaats van te kiezen voor een totaal nieuw concept hield Van Hool vast aan het bekende concept en de vormgeving van de T8.  Tijdens het Salon van Kortrijk werd de T815 Acron New Look uitgeroepen tot technisch beste touringcar. Rond 1997 ontwikkelde Van Hool een aantal autobussen met alternatieve energie-bronnen: een hybride autobus, een bimode trolleybus, een aardgasbus. Het basismodel van het nieuwe touringcargamma T9 werd in première voorgesteld op het Salon van Kortrijk. VAN HOOL begon in te spelen op de nieuwe trend om goederen intermodaal te vervoeren. Op korte tijd werd een compleet gamma tankcontainers ontwikkeld, waarvoor een aparte productielijn werd opgezet.

1998 - 2008

Groeiend door de eeuwwisseling

ABC en VAN HOOL verstevigen hun strategische samenwerking doordat Van Hool een minderheidsparticipatie neemt in ABC Bus Companies. Dankzij deze samenwerking zijn de Van Hool luxe-autocars uitgegroeid tot de meest gevraagde Europese autocars in Noord-Amerika. Voor de productie van gastankcontainers wordt een nieuwe fabricagehal in gebruik genomen. Dankzij deze nieuwe hal, die een capaciteit van 450 eenheden per jaar heeft, kan een lichtgewicht gastankcontainerconcept gerealiseerd wor-den dat gretig aftrek vindt bij de internationale leasingmaatschappijen.

Het nieuwe gamma bussen voor het openbaar vervoer wordt gepresenteerd. De Van Hool A330 wordt na uitvoerig vergelijkend onderzoek door een jury van vakjournalisten verkozen tot "Bus van het jaar 2003. Voor het eerst in de geschiedenis werd in 2005 de meest geavanceerde op waterstof aangedreven bus voorgesteld aan het Amerikaanse publiek. Van Hool slaagde erin deze primeur op zijn naam te schrijven, in nauwe samenwerking met de klant in Californië en de Amerikaanse partner van de brandstofcel United Technologies Power Inc. Op 14 mei 2007 wordt in aanwezigheid van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen en een vertegenwoordiger van Fientje Moerman Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel de brandstofcelbus voor Europa onthuld.,De nieuwe brandstofcelbus is een wereldprimeur. Ze is de eerste volwaardige hybride bus (waterstof-elektrisch) die remenergie recupereert.

Voor Europa worden weer nieuwe trolleybussen besteld en ontwikkelt Van Hool een heel gamma dieselelektrische hybride bussen.

2009 - 2018

Samenwerken naar topprestaties

Begin 2008 plaatste AC Transit het grootste enkele order van fuel cell bussen in de Amerikaanse geschiedenis, een bestelling van 8 Van Hool A330 fuel cell bussen. Van Hool stelt op de openbaar vervoer beurs UITP in Wenen het nieuwe gamma diesel-hybride bussen voor : een midibus (A308Hyb), een standaard bus (A300Hyb), en een gelede bus (AG300Hyb). Bij IV bijft men innoveren en wordt er een tankcontainer voor het transport van cryogene gassen voorgesteld. Ook Google weet de bussen van Van Hool te waarderen en bestelt voor het vervoeren van zijn werknemers 44 cars van het type T2145.

Naar aanleiding van het UITP World Congress in Dubai presenteert Van Hool de ExquiCity, een voertuig dat de vorm van een tram en de flexibiliteit van een bus combineert. ,Busworld 2011 in Kortrijk is de gelegenheid om de TX, een volledig nieuw gamma touringcars, voor te stellen. De TX kaapte dan ook dadelijk de Grand Award Coach en de Environment Award weg op Busworld.

Van Hool vierde in 2012 jaar zijn 65ste verjaardag.,In Skopje, Macedonië wordt op 20 juli 2012 de eerste steen gelegd op het terrein waar de nieuwe bussenfabriek van Van Hool Macedonië wordt opgetrokken Van Hool bouwt de grootste vliegveldbus ter wereld voor de luchthaven in Algerije.

In 2013 viert Van Hool 25 jaar samenwerking met zijn partner ABC, exclusieve dealer van Van Hool voertuigen in Noord-Amerika. Deze viering wordt benadrukt door de introductie van nieuwe Amerikaanse modellen de TX40, TX45 en de CX45. Van Hool levert de grootste vloot brandstofcelbussen in Europa, 22 stuks aan Aberdeen, Schotland. Op Busworld staat Van Hool als een van de eerste met een volledig gamma Euro 6-ready bussen. In premiere presenteert Van Hool haar eerste volledig elektrische bus, de A308 E.,

Van Hool bouwt vanaf 2015 in Macedonië een nieuw type 'gestandardiseerde' coach voor Europa en nieuwe markten. Het nieuwe voertuig heet de 'EX' (fonetisch : e-iks) en zal vanaf het einde 2014 beschikbaar zijn. De EX speelt in op de toenemende vraag naar lagere kost voertuigen.

In 2015 ontwikkelt Van Hool samen met BASF een nieuw soort 45’ tankcontainer. Het doel was een nieuw systeem te creeëren dat het conventionele spoorvervoer even flexibel en snel maakt als het gecombineerd vervoer zonder het voordeel van de bestaande hoge laadvermogens bij het conventionele spoorverkeer in te boeten

Van Hool IV heeft een indrukwekkend orderboek. BASF bestelt 482 tankcontainer. De door Van Hool en BASF ontwikkelde tankcontainer is geoptimaliseerd voor het spoorvervoer en zal mogelijk meer wegtransport van chemische goederen naar het spoor verschuiven.

De stad Pau bestelt 8 Exqui.City trambussen met Fuel Cell aandrijving, een wereldprimeur voor een volledig Bus Rapid Transit systeem met gelede bussen.

Van Hool kondigt aan de eerste 100% elektrische autocar voor de Amerikaanse markt te zullen bouwen, de CX45E.

In 2018 bouwt Van Hool 30 waterstofbussen voor Keulen en 10 Wuppertal. Hiermee heeft Van Hool het grootste order ooit voor waterstobussen in Europa binnengehaald, de verdienste van de constante inzet van Van Hool voor nieuwe technologieën en ecologische oplossingen.

Van Hool gaat een fabriek bouwen in Morristown, Tennessee, USA, waar jaarlijks zo’n 400 bussen voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer geproduceerd zullen worden. Door de “Buy America Act” is Van Hool immers verplicht een lokale fabriek te bouwen wil het bussen aanbieden op de Amerikaanse openbare bussenmarkt waar veel groeipotentieel in zit.

2019 - heden

Leading the way.

Van Hool presenteert drie wereldpremières op BUSWORLD EUROPE 2019: De EX11, het nieuwste en kortste model van het EX-gamma; de Fuel Cell-aangedreven Exqui.City voor de Franse stad Pau; de elektrisch aangedreven CX45E voor de Amerikaanse markt.

Einde 2019 wordt de wereld getroffen door Corona. Los van de menselijke impact, wordt de reissector specifiek hard beïnvloed. Reizen zijn niet meer toegelaten, verregaande aanpassingen aan wagens worden verplicht en wanneer het terug is toegelaten, zijn mensen terughoudend om vakanties te boeken.

Van Hool biedt luchtzuiverende systemen aan in al hun voertuigen, het zogenaamde CAPS (Clean Air Purifying System).

In 2022 komt Van Hool met een volledig nieuwe lijn openbaar vervoersbussen op de markt met drie mogelijke emissievrije aandrijvingen: het A gamma. Op twee jaren tijd worden 400 voertuigen verkocht.

Eind 2022 wordt het T gamma gelanceerd: een compleet nieuwe reeks touringcars met een volledig nieuw design. Ondanks de uitdagende tijden zijn een jaar later meer dan 130 exemplaren on the road.