2009 - 2018: Samenwerken naar topprestaties

De financieel-economische crisis raakt ons allemaal. Er was minder vraag naar bussen. Maar met veel inspanning en innovatie, zoals het nieuwe TX gamma en de Exqui.City, komen we de crisis te boven en gaan we verder bouwen aan de toekomst.

2009

AC Transit kondigt aan dat ze nog 4 extra fuel cell bussen zal aankopen. Begin 2008 plaatste AC Transit het grootste enkele order van fuel cell bussen in de Amerikaanse geschiedenis, een bestelling van 8 Van Hool A330 fuel cell bussen. Het totale order van 12 fuel cell bussen wordt geleverd in 2009 en 2010.,Van Hool stelt op de openbaar vervoer beurs UITP in Wenen het nieuwe gamma diesel-hybride bussen voor : een midibus (A308Hyb), een standaard bus (A300Hyb), en een gelede bus (AG300Hyb). De bussen zijn beduidend stiller en tot 25 % zuiniger.,Op Busworld 2009 in Kortrijk pakt Van Hool sterk uit met een aantal premières op car vlak. De panorama bus, de Astronef, biedt de ruimte van de Astron met een panoramische theaterzetelindeling. Er zijn ook vernieuwingen bij de Altano. De T919 Altano biedt de chauffeur een compacte maar efficiënte gescheiden werkplaats. In de TD920 en TD921 Altano is een ruime rolstoelplaats voorzien in het onderdek. De luxe dubbelverdiener de T9 Atlon wordt voorgesteld, een mix van de efficiëntie van stadsbussen met de luxe van een reisbus, voor luxueuze interstedelijke trajecten. Er zijn ook nieuwigheden in het busgamma. Er wordt onder andere een nieuwe generatie Fuel Cell bussen voor USA voorgesteld. ,Op Busworld werd aan Van Hool de prestigieuze award bus builder of the year toegekend. Bij de vergelijkende testen die aan Busworld voorafgingen behaalde de fuel cell bus de Grand award environment award. ,Openbaar vervoer investeert in milieuvriendelijke alternatieve aandrijvingen :,De Lijn beslist een eerste investering van 35 hybride bussen. In juni bestelde De Lijn nog 44 extra hybride bussen (12 m) voor inzet in Leuven, Antwerpen en Hasselt. Ook in Nederland zijn hybride bussen op de baan. Connexxion bestelde in opdracht van de Provincie Zuid Holland (Nederland) 4 standaard hybride bussen (type A300). Connexxion bestelde nog 20 extra dieselelektrische hybride bussen van het zelfde type voor verdere uitbouw van hun milieuvriendelijk netwerk.,In 2009 vieren de firma’s Van Hool en Corneel Geerts Transport hun 50 jarige samenwerking. Den Hartogh plaatst een order van 50 tankopleggers. ,Van 20 tot 24 november ging de tweejaarlijkse internationale beurs Trailer door in de Expo in Kortrijk. Van Hool wil tonen dat er ook nog leven zal zijn na de crisis en presenteert een innovatieve tankcontainer voor transport van cryogene gassen en een nieuw afzetsysteem voor afzetcontainers. ,In Italië wordt Gammabus onze nieuwe vertegenwoordiger. Gammabus ondersteunt de verkoop en service van stedelijk, interstedelijk en regionaal vervoer in Italië. Milaan sluit een akkoord met Van Hool en Vossloh Kiepe voor een order van 50 tot 90 trolleybussen.,Stagecoach, de bekende Engelse expressdienst, bestelt 26 nieuwe dubbeldekkers voor de lijn tussen Oxford en London.

2009

2010

Van Hool blijft zich profileren als flexibele busconstructeur met de voorstelling van de Bibus, een rijdende bibliotheek, voor de gemeente Zwevegem. ,De City of Oakland (Californië VS) heeft een gratis Broadway shuttle opgestart om de belangrijkste delen van de stad met mekaar te verbinden. In samenwerking met de busmaatschappij AC Transit worden hiervoor 3 VAN HOOL A300K bussen ingezet.,Oslo (Noorwegen) bestelt 5 fuel cell bussen als onderdeel van een Europees programma voor waterstofbussen.,Ook Google weet de bussen van Van Hool te waarderen en bestelt voor het vervoeren van zijn werknemers 44 cars van het type T2145. De voertuigen zijn uitgerust met bureaus en internet zodat de werknemers geen tijd verliezen in het verkeer en onmiddellijk aan de slag kunnen.,De 400ste oplegger wordt geleverd aan Mammoet Ferry Trans,port. ,Na de T9 Atlon wordt de T9 Atlino op de beurs IAA voorgesteld. De Atlino is de tweelingbroer van de T9 Atlon met een lagere vloerhoogte. Een veel gevraagde vereiste met het oog op subsidiëring.,Op de beurs Transports Publics in Parijs wordt de A330 Hybride voorgesteld. De nieuwe A330 hybride wordt gekenmerkt door de plaats van de dieselgroep: vertikaal achteraan links in het voertuig zodat aan de middendeur een ruim platform kan ingericht worden. Ook in de hybride uitvoeringen blijven alle eigenschappen van een moderne lagevloerbus behouden: lage instap aan alle deuren, brede toegankelijke deuren, lage vloer over de volle lengte van het voertuig, toegankelijkheid voor rolstoelen of kinderwagens, grote panoramische vensters, optimale klimaatregeling, enz.

2010

2011

Naar aanleiding van het UITP World Congress in Dubai presenteert Van Hool de ExquiCity, een voertuig dat de vorm van een tram en de flexibiliteit van een bus combineert. ,Busworld 2011 in Kortrijk is de gelegenheid om de TX, een volledig nieuw gamma touringcars, voor te stellen. Het TX-gamma is de opvolger van het alom gekende en gewaardeerde T9-gamma. De jongste nieuweling uit de Van Hool-stal is het resultaat van ruim 60 jaren ervaring in het bouwen van autocars getoetst aan de toekomstgerichte visie van het bedrijf omtrent veiligheid van en comfort voor passagiers en chauffeurs. De TX kaapte dan ook dadelijk de Grand Award Coach en de Environment Award weg,Op Busworld toont Van Hool ook de eerste rijklare versie van de Exqui.City. De Exqui.City is een zogeheten "trambus" die het beste van 2 werelden verenigt : het voertuig combineert de flexibiliteit van een bus met de effici,ntie van een tram. Het hart van de Exqui.City, zowel in 18m als 24m versie, is het multi propulsion platform waarbij gebruik gemaakt wordt van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolleybussen, hybride systemen, brandstofcellen of batterijen.,Polskibus, het internationale transportnetwerk dat vervoer tussen Polen , Centraal- en Oost-Europa verzorgt, tekent voor 50 nieuwe TX’en.,De Van Hool T917 Astron van Parry’s wint Coach of the year award in UK,Op donderdag 16 juni 2011 overlijdt Dhr. Jos Van Hool, bedrijfsleider van de Industriële Voertuigen. Als 2de zoon, stichtte hij samen met zijn vader, Bernard Van Hool, en zijn broers het bedrijf “Van Hool en Zonen” op.

2011

2012

Van Hool viert dit jaar zijn 65ste verjaardag.,In Skopje, Macedonië wordt op 20 juli 2012 de eerste steen gelegd op het terrein waar de nieuwe bussenfabriek van Van Hool Macedonië wordt opgetrokken. Van Hool haalde 2 Amerikaanse orders binnen voor in totaal 510 voertuigen. De orders werden geplaatst door ABC, haar Amerikaanse distributeur (waarin Van Hool voor 35 % participeert). Om het eerste order van 300 voertuigen te produceren kondigde het bedrijf toen aan dat het zich genoodzaakt zag, omwille van de hogere arbeidskost in België, deze voertuigen in het buitenland te produceren.,We zien ook de leveringen van de 1ste Van Hool TX in België, Nederland, Luxemburg en Engeland,Dit jaar is er de levering van de 200ste Van Hool gastankcontainer voor Hoyer. De containers dienen vooral voor het groeiende transport overzee naar het Midden Oosten, Rusland en China. In Juli, precies 25 jaar geleden, levered Van Hool voor het eerst aan Hoyer. Momenteel staat de teller boven de 6000 units. ,ICTS, gespecialiseerd in het verhuren van opleggers en containerchassis, bestelt 150 mega opleggers. De mega-opleggers hebben een lengte van 13,60 meter, een binnenhoogte van 3 meter, beschikken over een verstelbaar hefdak en zijn gebouwd volgens de laatste veiligheidsnormen qua laadzekerheid.,Speciaal voor Metz werd de Exqui.City design Mettis ontworpen. Het voertuig is een 24m, dubbel geleed, diesel-elektrisch hybride voertuig en is een variatie op het deisgn van de originele Exqui.City. Met dit project wint Van Hool het pleit van de Franse markt van BHNS (Bus à Haut Niveau de Service) voertuigen. Dit zal de eerste BHNS vloot in Frankrijk worden. De stad Metz Métropole heeft een bestelling geplaatst voor 27 Exqui.City’s. De voorstelling van deze nieuwe vorm van openbaar vervoer gebeurde op Transports Publics 2012 in Parijs.,Bestellingen voor de Exqui.City komen binnen voor Parma, Metz, Barcelona, Genève, Luxemburg en Malmö.,Van Hool levert 5 brandstofcelbussen in Oslo en bouwt de grootste vliegveldbus ter wereld voor de luchthaven in Algerije.

2012

2013

Dit jaar viert Van Hool 25 jaar samenwerking met zijn partner ABC, exclusieve dealer van Van Hool voertuigen in Noord-Amerika. ABC Companies is een vooraanstaand leverancier aan privé- en openbare vervoermaatschappijen en biedt diverse producten en diensten aan die een volledig gamma operationele behoeften dekken: o.a. nieuwe en tweedehandsuitrusting voor zeer grote, interstedelijke autocars, middelgrote pendelbussen en stadsbussen met geavanceerd design.,Deze viering wordt benadrukt door de introductie van nieuwe Amerikaanse modellen de TX40, TX45 en de CX45, deze vervangen de vorige Commuter, C2045 en T2145.,Van Hool levert de grootste vloot brandstofcelbussen in Europa, 22 stuks aan Aberdeen, Schotland. Heel recent werden ook bestellingen genoteerd vanuit de provincie Liguria (San Remo) in Italië voor 5 stuks en Nordrhein-Westfalen (Keulen, Hürth) in Duitsland voor 2 stuks. In januari van dit jaar bestelde De Lijn, met de steun van de Vlaamse regering 5 stuks.,Op Busworld staat Van Hool als een van de eerste met een volledig gamma Euro 6-ready bussen. In premiere presenteert Van Hool haar eerste volledig elektrische bus, de A308 E.,Het eerste voertuig geproduceerd in Van Hool Macedonië rolt uit de fabriek.,Bij de industriële voertuigen bestelt klant Charlier 49 opleggers. Het betreft 38 schuifzeilopleggers met laadklep, waarbij veel aandacht besteed werd aan de laadbeveiliging, en 11 kastopleggers met laadklep.,Cool Solutions bestelt 60 opleggers. Het betreft 60 ferry opleggers met een lengte van 13,60 meter, de opleggers zijn uitgerust met binnenliggende zijborden, een versterkt chassis en een stevige bovenbouw die voldoen aan de strengste normering voor laadzekerheid.,Van Hool ontwikkelt een Coördinatiebus voor de Brandweer Antwerpen. Een TX11 Alicron die volledig op maat is ingericht om de reddingsacties te coördineren bij grootschalige rampen.,Filip Van Hool wordt benoemd tot CEO Van Hool. Hierbij wordt er voor de eerste maal in de geschiedenis van Van Hool een overkoepelende leidinggevende aangewezen voor zowel de bus&car afdeling als voor de industriële voertuigen.,Van Hool levert dit jaar de teambus voor de wielerploegen Lotto- Belisol en Omega Pharma Quick-step. Zoals reeds vele voertuigen voor voetbal en wielerploegen zijn deze voertuigen volledig op maat ingericht om de sporters zo goed mogelijk te ondersteunen bij wedstrijden.,De 27 ExquiCity’s design Mettis worden spectaculair onthuld in de stad Metz.,Van Hool ontwerpt de TDX29 Astromega. Een nieuwe slaapbus voor de internationale expressroutes van Stagecoach

2013

2014

Mandel Car neemt de sleutels voor hun dubbeldek coach TDX27 Astromega in ontvangst. Hiermee is de levering van de eerste Van Hool TX touringcar met de nieuwe Euro 6 motor op de Belgische markt een feit. De Euro 6 motor heeft , 75 % minder NOx uitstoot en , 50 % minder roet uitstoot dan een gelijkaardige motor van de vorige generatie.,De eerste Exqui.City voor Malmö (Zweden) wordt geleverd. In totaal zullen 15 exemplaren van de 24m lange hybride bussen (biogas-elektriciteit) worden geleverd. Er worden ook bestellingen genoteerd voor Martinique en Bergen.,De Van Hool fabriek in Macedonië wordt officieel ingehuldigd in bijzijn van Eerste Minister van Macedonië en tal van andere Macedonische regeringsleden. ,Van Hool bouwt vanaf 2015 in Macedonië een nieuw type 'gestandardiseerde' coach voor Europa en nieuwe markten. Het nieuwe voertuig heet de 'EX' (fonetisch : e-iks) en zal vanaf het einde 2014 beschikbaar zijn. De EX speelt in op de toenemende vraag naar lagere kost voertuigen. Hierdoor kan Van Hool mee concurreren op markten die voorheen onbereikbaar waren omwille van de lage verkoopsprijzen van deze voertuigen.,Ook het vernieuwde Amerikaanse gamma de CX, zal in Macedonië gebouwd worden.,Naar aanleiding van de herdenking van WOI tovert Van Hool in samenwerking met De Lijn een AG300 bus om tot een mobiele tentoonstelling, de Albert I bus. Hierin worden de wegen van het Belgisch leger tijdens de oorlog met tekst en beeld uitgelicht. ,Van Hool presenteert zijn nieuwste coach de 'EX' in wereldpremière voor op IAA.,Er wordt een recordorder geboekt van ruim 1.000 autocars aan ABC, de exclusieve Van Hool dealer voor de Amerikaanse markt. Het betreft verschillende modellen met een totale waarde van ruim 300 miljoen euro. ,Er worden 5 brandstofcelbussen van het model A330 geleverd aan de Lijn. De bussen worden aangedreven door waterstof in samenwerking met een elektrische motor en produceren daardoor geen enkele schadelijke uitstoot. Hiermee behoren ze tot de werelds meest milieuvriendelijke bussen. Ze zullen ingezet worden vanaf 1 december 2014 in Antwerpen.

2014

2015

Van Hool ontwikkelt samen met BASF een nieuw soort 45’ tankcontainer. Het doel was een nieuw systeem te creeëren dat het conventionele spoorvervoer even flexibel en snel maakt als het gecombineerd vervoer zonder het voordeel van de bestaande hoge laadvermogens bij het conventionele spoorverkeer in te boeten.,Van Hool gaat een consortium leiden van 14 partners in 6 Europese lidstaten die samen, in de periode 2015 tot en met 2019, de ingebruikname van 21 waterstof aangedreven bussen in London (VK), Rome (I), Rotterdam (NL), Cherbourg (F) en Vlaanderen (B) gaan realiseren. ,De kaap van 100 verkochte EX’en wordt overschreden, het gamma wordt uitgebreid met de gebruikelijke variaties en lengte en stoelindelingen. Eveneens wordt de eerste EX voor de Engelse markt gelanceerd : de EX16H.

2015

2016

Van Hool investeert 15 miljoen euro in haar fabriek in Macedonië.
RET, het openbaarvervoerbedrijf van de stadsregio Rotterdam (Nederland), sluit een contract af voor de bouw van 2 waterstofbussen van de nieuwste generatie.  Recent kondigde Van Hool een gelijkaardig order voor London aan.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
2016

2017

Van Hool IV heeft een indrukwekkend orderboek. BASF bestelt 482 tankcontainer. De door Van Hool en BASF ontwikkelde tankcontainer is geoptimaliseerd voor het spoorvervoer en zal mogelijk meer wegtransport van chemische goederen naar het spoor verschuiven.

Het Exqui.City concept is zeer populair. Zo bestelt de stad Pau (Frankrijk) 8 Exqui.City of trambussen aangedreven op waterstof. Het gebruik van waterstofbussen is een primeur voor Frankrijk en het is zelfs een wereldpremière voor een volledig BRT-systeem (Bus Rapid Transit) met gelede trambussen van 18 meter.

Van Hool kondigt aan de eerste 100% elektrische autocar voor de Amerikaanse markt te zullen bouwen. De autocar zal van het type CX45E zijn en een actieradius hebben van +- 300 km en zal vooral worden ingezet voor woon-werkverkeer van groepen medewerkers en/of regelmatige transporten van personen over kortere afstanden. Het voertuig zal voor het eerst getest worden einde 2018.

2017

2018

Van Hool bouwt 30 waterstofbussen voor Keulen en 10 Wuppertal. Hiermee heeft Van Hool het grootste order ooit voor waterstobussen in Europa binnengehaald, de verdienste van de constante inzet van Van Hool voor nieuwe technologieën en ecologische oplossingen.

Door een aantal betekenisvolle orders draait de fabriek op volle toeren en is er zelfs een tekort aan gekwalificeerde werkkrachten: Op dat moment zijn er 235 openstaande vacatures. Een jobdag werd georganiseerd en resulteerde die dag in meer dan 60 jobs die werden ingevuld.

Van Hool gaat 58 trambussen bouwen voor Trondheim (Noorwegen). Dit is hiermee het grootste order ooit voor de Van Hool Exqui.City of de zogenaamde trambussen. Het voertuig zal van het type dubbelgeleed 24 meter diesel-hybride zijn.

Van Hool gaat een fabriek bouwen in Morristown, Tennessee, USA, waar jaarlijks zo’n 400 bussen voor de Noord-Amerikaanse markt van het openbaar vervoer geproduceerd zullen worden. Door de “Buy America Act” is Van Hool immers verplicht een lokale fabriek te bouwen wil het bussen aanbieden op de Amerikaanse openbare bussenmarkt waar veel groeipotentieel in zit.

2018