Amerikaans record-order voor bussenbouwer Van Hool

Amerikaans record-order voor bussenbouwer Van Hool

Order omvat ruim 1.000 autocars. Contractwaarde van ruim 300 miljoen Euro. Levering start begin 2015 en loopt tot en met 2017. Productie van 300 autocars met hoge toegevoegde waarde in Koningshooikt en 700 standaard-autocars in Skopje, Macedonië.

Koningshooikt – Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, heeft recent het grootste globale order in de 67 jarige-geschiedenis van het bedrijf binnen gehaald. ABC Companies (waar Van Hool een belang in heeft van 38%), de exclusieve distributeur van Van Hool in de Verenigde Staten van Amerika en Canada plaatste een bestelling van ruim 1000 voertuigen. De overeenkomst betreft verschillende autocar-types en heeft een contractwaarde van ruim 300 miljoen Euro. Het eerste lot voertuigen van het order wordt reeds in het 4de kwartaal 2014 in productie genomen in Koningshooikt en zal vanaf het 1ste kwartaal 2015 geleverd worden aan ABC. Zo’n 300 autocars met hoge toegevoegde waarde worden in Koningshooikt gebouwd en 700 standaard-autocars zullen geassembleerd worden in de recent geopende fabriek van Van Hool in Skopje, Macedonië. De uitvoeringsmodaliteiten van het contract lopen tot en met 2017.

Van Hool verdeelt sedert 1987, exclusief via ABC Companies, haar voertuigen op de Noord-Amerikaanse markt. Sinds haar intrede zo’n 27 jaren geleden heeft het bedrijf ruim 9.000 voertuigen verkocht. Met dit nieuwe order wordt de historische mijlpaal van 10.000 verkochte eenheden overschreden. Dit order bevestigt de positie van Van Hool in Noord-Amerika. Bovendien heeft de onderneming uit Koningshooikt bij Lier, in het 2de kwartaal van dit jaar, de eerste plaats verworven op de privé-markt van autocars in de Verenigde Staten van Amerika. Voor het eerst in haar geschiedenis bekleedt Van Hool die plaats. Ook op het vlak van dienstverlening na verkoop heeft Van Hool samen met ABC de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gezet. In overleg met enkele belangrijke Noord-Amerikaanse klanten werd een programma op poten gezet waarbij de meest gevraagde wisselstukken binnen de 24 uur op de plaats van bestemming moeten zijn, waar dan ook in Noord-Amerika. De uitgekiende na-verkoop dienstverlening zal een cruciale rol spelen in de vooropgestelde verkoop van Van Hool autocars in de komende jaren.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv en bestuurder bij ABC Companies, verklaart : “Samen met onze Amerikaanse partner ABC Companies, hebben we de voorbije 2 jaar bijzondere inspanningen geleverd op het vlak van produktontwikkeling en na-verkoop. Het verheugt ons dan ook bijzonder dat de Amerikaanse klanten onze recent geïntroduceerde autocars bijzonder weten te waarderen. Die nieuwe produkten, samen met een uitgekiende na-verkoop en dienstverlening, hebben tot dit nieuwe order geleid. Het stemt mij bijzonder verheugd dat dit belangrijke order zowel in onze hoofdvestiging in Koningshooikt als in Skopje (Macedonië) kan gerealiseerd worden. Meer dan ooit is het duidelijk dat de beslissing om een nieuwe fabriek in Skopje te bouwen, de juiste was. Ik ben er van overtuigd dat we zonder de vestiging in Skopje dit globale order niet zouden hebben binnen gehaald.”

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.750 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree (België) en in Skopje (Macedonië). www.vanhool.be

ABC Companies is een toonaangevende leverancier voor de transportsector. Zijn diverse product- en dienstenaanbod dekt het volledige spectrum van operationele behoeften en omvat onder meer nieuwe en tweedehandsuitrusting voor grote, interstedelijke autocars, middelgrote pendelbussen en stadsbussen met geavanceerd design. ABC ondersteunt zijn klanten met een allesomvattend klantenservicenetwerk voor onderhoud en herstellingen, pechbijstand, een uitgebreid assortiment onderdelen van originele fabrikanten en ook kwaliteitsonderdelen van de secundaire markt, evenals uitrusting voor autocars, pendelbussen en stadsbussen – dit alles vanuit 11 strategisch gelegen vestigingen over heel de Verenigde Staten en Canada. Daarnaast biedt ABC Companies zowel de privé- als de openbare sector financierings- en leasingopties aan via de bedrijfseigen financiële dienstengroep – één van de grootste financiële dienstverleners in de sector.
ABC heeft momenteel 600 mensen in dienst. www.abc-companies.com 

EINDE

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.com. Website: www.vanhool.be