Van Hool bouwt 2 elektrische Exqui.City's voor Hamburg

Van Hool bouwt 2 elektrische Exqui.City's voor Hamburg

Koningshooikt – Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, heeft een betekenisvol order ontvangen voor de ontwikkeling en productie van 2 vol-elektrische Exqui.City’s, zogenaamde trambussen, die in Hamburg, Duitsland, zullen ingezet worden. Het zijn de eerste 2 exemplaren van de Exqui.City, die een 100% elektrische aandrijving krijgen. Beide Exqui.City’s zullen aanvang 2016 opgeleverd worden en operationeel zijn op de meest gebruikte buslijn M3 in Hamburg. VHH en Hochbahn, de 2 plaatselijke openbare vervoersmaatschappijen die samen een vloot beheren van ongeveer 1.500 bussen, streven er naar om vanaf 2020 uitsluitend emissie-vrije bussen in te zetten.

De twee futuristische en elegante gelede bussen worden ’s nachts in het depot van de VHH in Schenefeld de buurt van Hamburg, geladen. Overdag zijn laadbeurten van 40 minuten voorzien tussen de eindpunten van de buslijn M3 in Tiefstack en in Lurup. Bovendien produceren de bussen enigszins zelf de benodigde energie – bij het remmen van het voertuig wordt elektrische stroom opgewekt, die kan worden opgeslagen in de batterij en opnieuw kan worden gebruikt wanneer het voertuig terug vertrekt.

De batterijen van de twee gelede bussen worden geladen via laadpunten op het dak van de bus. Een zogenaamde pantograaf of stroomafnemer daalt af naar de laadpunten op het dak van het voertuig. De vierdeurs gelede trambussen hebben een lengte van 18,61m, een breedte van 2,55 m en een hoogte van 3,50 m. Het voertuig kan 109 passagiers vervoeren (zittend: 46 personen; staand: 63 personen).

De Exqui.City combineert de flexibiliteit van een bus met de efficiëntie van een tram. De trambussen hebben een duidelijk futuristisch design en een hoog niveau van comfort met airconditioning, een laag geluidsniveau en zachte verlichting. De toegankelijkheid is optimaal met een lage instap en een vlotte toegang dankzij de vier grote toegangsdeuren. Voor dit type voertuig kan de klant kiezen uit verschillende aandrijvingsvormen. Het meervoudig aandrijvingsplatform maakt van de Exqui.City, zowel in 18m als 24m versie, een basis voor het gebruik van verschillende milieuvriendelijke aandrijfsystemen zoals trolleybussen, hybride systemen, brandstofcellen of batterijen.

Van Hool biedt met de Exqui.City, te verkrijgen in 18 m en in 24m versie, een realistisch antwoord op de vraag naar veilig, milieuvriendelijk, efficiënt en kostprijsgunstig stedelijk openbaar vervoer. Steden zoals Metz, Barcelona, Parma, Genève, Luxemburg, Malmö, Martinique en Bergen hebben om die redenen voor de Exqui.City geopteerd.

Recent kondigde Van Hool aan dat het 21 waterstofbussen mag bouwen binnen het Europese 3Emotions project. Voor Vlaanderen worden dat 3 Exqui.City’s aangedreven op waterstof die enkel waterdamp uitstoten en geen schadelijke stoffen.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, was opgetogen met dit betekenisvol order : “Onze strategie met betrekking tot de ontwikkeling, productie en verkoop van bussen voor hoogwaardig openbaar vervoer werpt vruchten af. De combinatie van hoogstaande technologie geïntegreerd in bijzonder comfortabele voertuigen met een uitgesproken hedendaags design spreekt klanten van over de hele wereld aan. Het zijn voertuigen met een bijzonder hoge toegevoegde waarde en dat is goed voor de tewerkstelling in Koningshooikt.”

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.750 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree (België) en in Skopje (Macedonië).

 

EINDE

 

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.be.
Website: www.vanhool.be Website Exqui.City: www.exquicity.be