Van Hool bouwt coördinatie-bus voor Antwerpen

Van Hool bouwt coördinatie-bus voor Antwerpen

Koningshooikt – Van Hool nv, onafhankelijk constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, heeft een coördinatie-bus gebouwd voor de Stad Antwerpen. Het hoogtechnologisch uitgeruste CP-Ops-voertuig (commandopost-operaties) zal ingezet worden door de Brandweer en de andere veiligheidsdiensten om bij ernstige of grootschalige incidenten de coördinatie te verzorgen tussen de betrokken disciplines. De coördinatie-bus zal ook haar diensten bewijzen bij het verloop van massa-evenementen. Op die manier kunnen alle betrokken veiligheidsdiensten de gebeurtenissen ter plekke op de voet volgen om snel in te grijpen indien noodzakelijk.

Filip Van Hool, CEO en lid van de Raad van Bestuur van Van Hool NV was bijzonder opgetogen: "Deze coördinatie-bus is het ultieme bewijs van het maatwerk waar de 4.000 medewerkers in Koningshooikt borg voor staan. Het voertuig is ontworpen en gebouwd in nauw overleg met de Stad Antwerpen, wat maakt dat zowel op het vlak van optimale inrichting van de beschikbare ruimte, als op het vlak van de integratie van de meest verscheidene functionaliteiten een visitekaartje afgeleverd wordt. Dat we dat bovendien nog mogen doen in eigen streek, stemt ons bijzonder verheugd."

De coördinatie-bus is een unicum in zijn soort. Het voertuig is gebouwd op het nieuwste TX11 platform van Van Hool, is 10,5 meter lang, 3,47 meter hoog en 2,55 meter breed en is uitgerust met de krachtige 360PK/265kW Paccar Daf motor gekoppeld aan een ZF AS-Tronic 12 AS 2301 versnellingsbak. De coördinatie-bus kan in alle omstandigheden waterpas gezet worden middels 4 hydraulische vijzels en beschikt verder, naast de nodige signalisatie, over 2 uitschuifbare luifels, waarmee het werkveld bij behoefte uitgebreid kan worden tot de onmiddellijke omgeving naast de bus.

Binnenin het voertuig zijn er 2 gescheiden en geklimatiseerde ruimtes met elk een specifiek doel.

1) In de vergaderruimte bevinden zich 8 ruime zitplaatsen en een centrale werk- en vergadertafel met opvouwbaar blad. In deze werktafel zitten naast stopcontacten voor stroomafname, aansluitpunten voor de verschillende multimedia-toepassingen (audio, video, netwerk). Tegen de achterwand van de ruimte zijn, naast een wegdraaibaar whiteboard, drie grote beeldschermen geïnstalleerd. Gebruik makende van een audio- en videomatrix kunnen doorgestraalde live-opnames, TV-beelden en/of beelden die door de verschillende gebruikers via PC of laptop aangeboden worden, tegelijkertijd op deze 3 beeldschermen weergegeven worden. Bijkomend is in de rechterzijwand in het koetswerk een vierde beeldscherm aangebracht waarop beelden en/of informatie verschaft wordt ten behoeve van buitengebruikers.

2) In de afzonderlijke communicatieruimte zijn alle faciliteiten voorzien opdat het voertuig autonoom de volledige dispatching van een incident kan verzorgen. Hiertoe zijn aan de dispatch-tafel 2 werkposten voorzien van een vaste PC met dubbel scherm, 2 analoge radio's, 4 Tetra radio's (ASTRID) en 2 vaste GSM-toestellen. Naast de mobiele 3G-netwerken kan een extern netwerk worden gebruikt als internetbron. In en om het voertuig wordt het netwerk zowel bedraad, als draadloos beschikbaar gesteld van de gebruikers. Een multifunctionele A3-kleurenprinter/fax, opbergkasten en oplaadpunten voor draagbare radio's en toortslampen vervolledigen het plaatje.

Om vlot en snel in te kunnen spelen op de veranderende eisen met betrekking tot de snel evoluerende informatica- en mutimediatechnologie is het voertuig modulair opgebouwd en voorzien van verschillende wachtleidingen.

De elektriciteitstoevoer wordt geregeld, hetzij via een externe landlijn, hetzij via de 25 kVA-stroomgroep die in de kofferruimte van het voertuig geïntegreerd zit. Deze laatste biedt bovendien de mogelijkheid om, naast de eigen stroomtoevoer, ook externe gebruikers van stroom te voorzien. Bij het accidenteel uitvallen van de stroom wordt de stroomtoevoer voor de cruciale delen zonder onderbreking overgenomen door de voertuigbatterijen via een (UPS-)omvormer. Deze voorzieningen, samen met alle andere functionaliteiten, maken dat de inzetbaarheid van het voertuig ten allen tijde en op alle plaatsen kan gegarandeerd worden.