Van Hool bouwt eerste 100% elektrische autocar voor de Amerikaanse markt

Van Hool bouwt eerste 100% elektrische autocar voor de Amerikaanse markt
  • Van Hool werkt samen met Proterra, toonaangevend Amerikaanse ontwikkelaar van batterij-technologie.
  • Eerste 100% elektrische autocars worden in de eerste helft van 2019 op de Noord-Amerikaanse markt gebracht.
  • De 100% elektrische autocars hebben een actieradius van +300km.
  • ABC Companies, exclusief Van Hool-verdeler in Noord-Amerika, staat in voor verkoop, distributie en na-verkoop.

Koningshooikt, België - Van Hool, de Belgische onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen, brengt in 2019 voor het eerst een vol-elektrisch aangedreven autocar van het type CX45E op de Noord-Amerikaanse markt. Van Hool heeft het Amerikaanse Proterra, toonaangevend producent van batterij-technologie voor zware voertuigen, geselecteerd voor de toelevering van de E2 batterij-technologie. Het 100% elektrisch aangedreven voertuig zal een actieradius hebben van +300km en zal vooral worden ingezet voor woon-werkverkeer van groepen medewerkers en/of regelmatige transporten van personen over kortere afstanden. Het voertuig zal ontworpen worden in het Belgische moederbedrijf in Koningshooikt en ook de eerste prototypes zullen daar gebouwd worden. De CX45 wordt, net zoals de CX35, momenteel reeds in Skopje, Macedonië, gebouwd en bijgevolg zal de productie van de CX45E in deze vestiging geproduceerd worden.

"Met deze aankondiging zetten we de kers op de taart van de 30ste verjaardag van de samenwerking tussen Van Hool en haar exclusieve partner ABC Bus Companies Inc. op de Noord-Amerikaanse markt. We zijn er samen, na al die jaren van hard werken om onze klanten van dienst te zijn, in geslaagd om Van Hool op de kaart te zetten in Amerika. Er rijden vandaag meer dan 10.000 Van Hool autocars en bussen op de Amerikaanse wegen, waaronder een aantal grote Silicon Valley-bedrijven die pendeldiensten voor hun medewerkers organiseren en vele andere klanten. Door de vraag van een aantal klanten naar vol-elektrisch aangedreven voertuigen, hebben we bij Van Hool gezocht naar een oplossing. Van Hool is echt enthousiast en trots om samen te werken met Proterra, een baanbrekend bedrijf bij de ontwikkeling en productie van batterijtechnologie," aldus Filip Van Hool, CEO van Van Hool. "De diesel CX45 coach heeft een bewezen track record en is inmiddels een benchmark autocar geworden op de Amerikaanse markt. Het integreren van Proterra's batterijtechnologie in de CX zal deze coach naar een nog hoger niveau brengen. We maken hier een duidelijk statement over Van Hool's lange termijn visie voor de Noord-Amerikaanse autocar-markt en geven hiermee ook blijk van onze reactie-snelheid om in te spelen op de behoeften van onze klanten.”

De Van Hool autocars zijn ontworpen voor lange afstand-interstedelijk reizen met de nadruk op comfort voor de reiziger en bedrijfszekerheid voor de klant. De nieuwe CX45E- en CX35E-modellen worden samen met de Proterra batterij-technologie gecombineerd. Van Hool's CX-serie elektrisch aangedreven voertuig zal dezelfde E2-batterijtechnologie van Proterra gebruiken waarmee recent het wereldrecord met een bereik van 1,101,2 mijl op een enkele lading gevestigd werd. De eerste leveringen zijn voorzien aanvang 2019. In eerste instantie wordt de CX45E geïntroduceerd later gevolgd door het kortere CX35E-coachmodel. ABC Companies heeft de afgelopen drie decennia Van Hool geholpen om distributie-, verkoop-, onderdelen- en servicenetwerken te vestigen over het volledig Noord-Amerikaanse grondgebied en zal uiteraard ook instaan voor de markt-introductie van de CXE.

Van Hool en ABC companies bieden met de CX45E het antwoord op de vraag naar een echte nul-emissie oplossing die de kwaliteit van het milieu kan verbeteren en die de bedrijfskosten kunnen verminderen, terwijl de prestaties, de betrouwbaarheid en de veiligheidskenmerken van het Van Hool CX-gamma dezelfde blijven. De beslissing om een ​​volledig elektrisch product aan te bieden is een directe afspiegeling van de voortdurend veranderende marktbehoeften die worden geïnspireerd door ‘schone energie’-initiatieven, duurzame transport-oplossingen en de specifieke voorkeur van de Noord-Amerikaanse consumenten naar groen-technologische oplossingen.

De Van Hool CX45E, uitgerust met Proterra's geavanceerde elektrische voertuigtechnologie, wordt dusdanig ontworpen om de meest efficiënte en best presterende lange afstands ‘eCoach’ op de Amerikaanse markt te zijn. De vol-elektrische autocar zal er naar verwachting in slagen om honderdduizenden kilo’s broeikasgasemissies per jaar uit de lucht te houden en klanten tienduizenden dollars op brandstof- en onderhoudskosten doen besparen. Aangezien er minder bewegende onderdelen in het voertuig zitten en er geen uitlaatgassen zijn, zal de elektrische bus ook passagiers een comfortabelere, schonere en stillere ervaring bieden.

"Het betreden van de autocar-markt en zodoende toegang krijgen tot autocar-vloten om hier samen met Van Hool, een bewezen marktleider op de Amerikaanse autocar-markt, een vol-elektrisch voertuig aan te bieden, is een belangrijke mijlpaal voor Proterra en voor de zware elektrische transportindustrie," aldus Ryan Popple, CEO van Proterra. "Onze EV-technologie is voortdurend geëvolueerd en we zijn nu bijzonder opgetogen dat we ons werkdomein kunnen uitbreiden om andere zware bedrijfsvoertuigtoepassingen te helpen elektrisch te rijden."

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.400 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel in de productievestigingen in Koningshooikt (België) en in Skopje (Macedonië).

ABC Companies is een toonaangevende leverancier van de transportindustrie met een uiteenlopende product- en serviceaanbod die een breed scala aan operationele behoeften omvatten, waaronder volledig uitgeruste, nieuwe en tweedehands autocars en geavanceerd ontwerp zware transportmiddelen. ABC ondersteunt klanten met een uitgebreid na-verkoop netwerk voor onderhoud en herstellingen, depannage-diensten, uitgebreide OEM en kwaliteitsvolle naverkoop onderdelen nodig voor openbaar vervoer en autocars vanuit 11 strategisch geplaatste locaties in de VS en Canada. De onderneming is één van de grootste financiële dienstverleners binnen de industrie. Voor meer informatie, contact ABC Companies op 800-222-2875 of bezoek www.abc-companies.com.

Proterra is een leider in het ontwerp en de productie van zware voertuigen met nul-emissie, waardoor de exploitanten van de autocar-vloot de operationele kosten aanzienlijk kunnen verminderen, terwijl schoon en stil transport naar lokale gemeenschappen in de Verenigde Staten wordt geleverd. Met meer dan 400 voertuigen verkocht aan 42 verschillende gemeentelijke, universitaire en commerciële openbare vervoersmaatschappijen in 20 staten, legt Proterra zich toe op het leveren van state-of-the-art hoogwaardige voertuigen die voldoen aan de groeiende marktvraag van vandaag. Het “Configurable Catalyst”-platform van het bedrijf is in staat om de volledige dagelijkse reikwijdte van bijna elke Amerikaanse doorvoerroute op een enkele lading te realiseren. Met een ongeëvenaarde duurzaamheid en energie-efficiëntie gebaseerd op streng Amerikaans certificatie-testen worden Proterra producten ontwikkeld, ontworpen en vervaardigd in Amerika, met kantoren in Silicon Valley, South Carolina en Los Angeles. Voor meer informatie, bezoek: http://www.proterra.com en volg ons op Twitter @Proterra Inc., Media Contact: pr@proterra.com

EINDE

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58, 
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032; 
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.com
Website: www.vanhool.be