Van Hool bouwt Koning Albert I bus

Van Hool bouwt Koning Albert I bus

Tentoonstellingsbus zet 100ste verjaardag van WO I extra luister bij

Koningshooikt – Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, heeft in samenwerking met De Lijn en in opdracht van de Private Stichting “Stille Getuigen” een AG300 (een gelede bus) van ruim 18m, omgebouwd tot een tentoonstellingsbus. De bus zal door de Stichting, tot het einde van het jaar, ingezet worden op belangrijke evenementen of op speciale herdenkingen in het licht van de 100ste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog.

Het voertuig is eigendom van De Lijn en maakt deel uit van een bestelling van 27 gelijkaardige voertuigen die door De Lijn bij Van Hool besteld waren. Het desbetreffende voertuig wordt tot het einde van dit jaar aan de Stichting “Stille Getuigen” ter beschikking gesteld. De Lijn zorgt voor de logistieke ondersteuning in Vlaanderen en de TEC neemt die rol op zich in Wallonië. Op de nationale feestdag op maandag 21 juli 2014 zal de tentoonstellingsbus voor het eerst door het publiek te bezichtigen zijn in het Park van Brussel (Warandepark), ter hoogte van de fontein op de as van de Wetstraat naar het Koninklijk Paleis in Brussel.

De Koning Albert I-bus rijdt tot het einde van dit jaar door heel het land, stationerend op plaatsen waar zich cruciale evenementen afspeelden in het kader van WO I of waar zich speciale herdenkingen voordoen (voor de specifieke data en locaties zie : www.albertIbus.be).

In de bus is een tentoonstellingsruimte ingericht die de wegen van het Belgische leger tijdens WO I belicht vanaf Gemmenich, waar de eerste Belg sneuvelde, tot aan de Ijzer waar het front zich stabiliseerde. De bus is zeer herkenbaar want is van buiten beschilderd met een overzicht van het verloop van de veldtocht waarbij de rol van Koning Albert I wordt belicht.

EINDE

 

Redacteuren, voor meer inlichtingen :
Ivm programma tentoonstellingsbus : de heer Luc Glorieux,
Voorzitter van de private Stichting “Stille Getuigen”.
gsm : 0475/457852; email : info@stillegetuigenstichting.be;
website : www.stillegetuigenstichting.be

 

Van Hool : Dirk Snauwaert,
Public Relations Manager Van Hool;
gsm : 0499/555.032; email : dirk.snauwaert@vanhool.com