Van Hool leidt 3Emotion, een Europees consortium voor waterstofbussen

Van Hool leidt 3Emotion, een Europees consortium voor waterstofbussen

Van Hool leidt 3Emotion, een Europees consortium voor waterstofbussen

3Emotion project (2015 – 2019) voorziet de levering van 21 waterstofbussen In London (VK), Rome (I), Rotterdam en Provincie Zuid Holland (NL), Cherbourg (F) en Vlaanderen (B) en 2 nieuwe vulstations (Cherbourg en Rome).Projectwaarde beloopt 41,8 miljoen €.Van Hool ontwikkelt 2 nieuwe types waterstofbussen

Koningshooikt – Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, gaat een consortium leiden van 14 partners in 6 Europese lidstaten die samen, in de periode 2015 tot en met 2019, de ingebruikname van 21 waterstof aangedreven bussen in London (VK), Rome (I), Rotterdam (NL), Cherbourg (F) en Vlaanderen (B) gaan realiseren. Het project, dat de naam 3Emotion (Environmentally Friendly, Efficient, Electric Motion) als acroniem mee kreeg, heeft een looptijd van 5 jaren (2015 – 2019) en een globale waarde van 41,8 miljoen €. Daarvan neemt de Europese Commissie een bijdrage van 15 miljoen € voor haar rekening.

Van Hool gaat als projectleider, samen met de 13 andere partners (*), waaronder openbare vervoersmaatschappijen, kennisinstellingen, infrastructuur- en andere industriële bedrijven, het volledige project coördineren voor het onderzoek, de ontwikkeling en de productie van bussen aangedreven op waterstof en van de infrastructuur voor de tankstations die waterstof zullen aanbieden. Met dit 3Emotion-project beantwoordt het consortium aan de doelstellingen van de Europese Unie : vermindering van de CO2 en andere schadelijke uitstoot (zoals fijn stof en NOx), het streven naar zero emissie openbaar vervoer en naar hernieuwbare energiebronnen en de creatie van groene jobs in de lidstaten. Voor Vlaanderen betreft het 3 gelede bussen die zullen ingezet worden in Antwerpen, samen met de 5 recent geleverde waterstof aangedreven Van Hool bussen.

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool nv, onderstreept het belang van dit project voor het bedrijf : “We hebben nu nagenoeg 10 jaren ervaring met waterstofbussen. We hebben vandaag 49 waterstofbussen operationeel in Europa (27) en in de Verenigde Staten van Amerika (22). De onschatbare ervaring die we hierbij hebben opgebouwd zal ons goed van dienst komen bij de ontwikkeling van nieuwe generatie waterstofbussen binnen het 3Emotion-project. Dergelijke voertuigen met een hoge toegevoegde waarde zijn van onschatbaar belang voor onze vestiging in Koningshooikt.”

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.750 medewerkers in de productievestigingen in Koningshooikt, Bree (België) en in Skopje (Macedonië). www.vanhool.be

EINDE

(*) : De 14 partners in het consortium zijn :

Dantherm Power AS (DK); Air liquide Advanced Technologies (F); Cotral SpA (I); Communauté urbaine de Cherbourg (F); Hydrogen, Fuel Cells and Electro-Mobility in European Regions (BE); Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (F); Regione Lazio (I); Vlaamse Vervoersmaatschappij De Lijn (B); Provincie Zuid-Holland (NL); London Bus Service Ltd (VK); Rotterdamse Elektrische Tram NV (NL); WaterstofNet vzw (B); FIT Consulting SRL (I); Van Hool NV (B).

 

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:
Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.com. Website: www.vanhool.b