Van Hool levert 5 brandstofcelbussen aan De Lijn Antwerpen

Van Hool levert 5 brandstofcelbussen aan De Lijn Antwerpen

Bussen worden vanaf 1 december ingezet in Antwerpen.

Meest milieuvriendelijke bussen ter wereld: geen uitstoot van schadelijke stoffen, en 3x stiller dan een dieselbus.

Koningshooikt – Van Hool, constructeur van bussen, autocars en industriële voertuigen, heeft 5 unieke brandstofcelbussen van het type A330FC geleverd aan de Vlaamse Vervoermaatschappij – De Lijn. Deze bussen die aangedreven worden door waterstof produceren geen schadelijke uitstoot en zijn uiterst stil. Vanaf maandag 1 december rijden er brandstofcelbussen in Antwerpen op de lijnen 650 (Antwerpen Luchtbal – Kapellen), 670 (Essen – Kapellen – Merksem) en 760 (Antwerpen – Delwaidedok).

Filip Van Hool, CEO bij Van Hool, is verheugd met de ingebruikname van de 5 waterstofbussen in Antwerpen: “Deze brandstofcelbussen, die in Koningshooikt ontwikkeld en gebouwd werden, bewijzen eens te meer dat producten met hoge toegevoegde waarde nog steeds in België kunnen geproduceerd worden. De hybride brandstofcelbus is vandaag ongetwijfeld het meest milieuvriendelijke openbaar vervoersmiddel op de markt. Deze bestelling toont aan dat Van Hool over voldoende knowhow en industrieel potentieel beschikt om hoogtechnologische producten te ontwikkelen en wereldwijd te exporteren, mits de overheid zulke nieuwe ontwikkelingen ondersteunt. We rekenen er op dat de initiële bestellingen een vervolg krijgen, ook in eigen land. Immers, Europa heeft inmiddels een nieuw project voor brandstofcelbussen goedgekeurd en blijft sterk inzetten op deze technologie voor het openbaar vervoer. De totale bestelling is goed voor de tewerkstelling bij Van Hool en dat kunnen we in Koningshooikt (Lier) goed gebruiken. We zijn reeds geruime tijd actief in milieu-vriendelijke oplossingen voor het openbaar vervoer met onder meer LPG, CNG, hybride diesel-electrische bussen, trolleybussen en, sinds 2005, ook brandstofcelbussen. Sedert 2005 exporteerden we 21 brandstofcelbussen naar de Verenigde Staten van Amerika. Sinds midden 2012 werden nog 10 stuks aan Aberdeen, 5 stuks aan Oslo, 5 stuks aan San Remo en 2 eenheden geleverd aan Keulen. Onze strategie, waarbij we de klanten een platform aanbieden met meervoudige aandrijvingsvormen waaruit ze kunnen kiezen om hun openbare transport-behoeften in te vullen, werpt duidelijk haar vruchten af.”

De bussen van De Lijn tanken bij Solvay die, ingevolge haar industriële productie in de haven van Antwerpen, de overvloedige restwaterstof kan omzetten in enerzijds elektriciteit (1MW eenheid) voor eigen behoefte, en anderzijds kan gebruiken om de bussen van De Lijn te bevoorraden.

Dankzij de hybride aandrijving (brandstofcel en batterijen) zullen de bussen, met een tankinhoud van 40 kg waterstof aan boord, een volledige dagtaak van de geplande 350 km kunnen uitvoeren bij De Lijn.

De Van Hool brandstofcelbussen zijn 13m lang en hebben drie assen. De bus telt 37 tot 42 zitplaatsen en biedt in totaal plaats aan 94 reizigers. De brandstofcel vormt samen met de lithium batterijen en de elektromotoren, de basis van de aandrijving.

De aandrijving van de bus is hybride elektrisch. Enerzijds wordt waterstof in de brandstofcel omgezet in elektriciteit, met waterdamp als enige uitstoot, en anderzijds zorgen de batterijen voor bijkomende aandrijving waar en wanneer dit nodig is. Dankzij deze hybride aandrijving en het hergebruik van de remenergie is het waterstofverbruik beperkt tot ongeveer 40 kg per bus per dag.

Van Hool is een Belgisch onafhankelijke constructeur van bussen, touringcars en industriële voertuigen. Het bedrijf, opgericht in 1947 is gevestigd in Koningshooikt. Het overgrote deel van de productie is bestemd voor Europa en Amerika. Van Hool telt ruim 4.750 medewerkers wereldwijd waarvan het grootste deel uiteraard in de productievestigingen in Koningshooikt en Bree (België) en in Skopje (Macedonië).

EINDE

Redacteuren, voor inlichtingen kan u contact opnemen met:

Dirk Snauwaert, Public Relations Manager bij Van Hool, Bernard Van Hoolstraat 58,
2500 Lier (Koningshooikt), België. Tel: +32 (0)3 420 22 12; Gsm: +32 (0)499 555 032;
e-mail: dirk.snauwaert@vanhool.com. Website: www.vanhool.be