1998 - 2008: Groeiend door de eeuwwissel

Blijven investeren in de productieprocessen, in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, in de ontwikkeling van nieuwe productgamma’s, was de boodschap. Zo groeide Van Hool verder doorheen de eeuwwisseling in een globaliserende wereld met steeds meer uitdagingen.

1998

ABC en VAN HOOL verstevigen hun strategische samenwerking doordat Van Hool een minderheidsparticipatie neemt in ABC Bus Companies, Inc. De familie Cornell blijft de meerderheid van aandelen behouden. Dankzij deze samenwerking zijn de Van Hool luxe-autocars uitgegroeid tot de meest gevraagde Europese autocars in Noord-Amerika.,VAN HOOL bouwt in samenwerking met GEC ALSTHOM 96 trolleybussen voor Athene (Gr) en 20 gelede lagevloerbussen voor Bologna (It).,Naast het marktleiderschap in de constructie van een uitgebreid gamma roest-vrijstalen tankcontainers voor vloeistof-fen en aluminium bulkcontainers verovert VAN HOOL ook met gastanken een belangrijke plaats op de markt. Hiervoor werd een nieuwe fabricagehal in gebruik genomen voor de serieproductie van koolstofstalen gastankcontainers, -opbouwen en -opleggers. De nieuwe hal, die een capaciteit van 450 eenheden per jaar heeft, draait op volle toeren.,Dankzij een nieuwe manier van ontwerpen en bouwen kan een lichtgewicht gastankcontainerconcept gerealiseerd wor-den dat gretig aftrek vindt bij de internationale leasingmaatschappijen.

1998

1999

De Hovese firma Alfacam, terug te vinden in de top drie van de Belgische televisie-toeleveringsbedrijven, neemt haar derde VAN HOOL captatiewagen in gebruik. Deze mobiele tv-studio zal ingezet worden voor de opnamen van grote media-evenementen (sport, rock, opera, kindershows,...) in heel Europa, en zelfs daarbuiten. Zo wordt deze indrukwekkende wagen, die uitgerust is met de nieuwste technologische snufjes, verscheept naar Israël voor de captatie van het Eurovisie Songfestival.,De Salzburger Stadtwerke bestellen de eerste 30 gelede VAN HOOL trolleybussen voor Oostenrijk.,Lichtgewicht opleggers zijn aan de orde. Van Hool levert eerst 20 lichtgewicht platformopleggers en wat later nog 25 lichtgewicht huckepack schuifzeilopleggers aan H.J. van Bentum uit Woudenburg (Nl).,VAN HOOL onderstreept zijn markante aanwezigheid op de Noord-Amerikaanse markt tijdens City Transport, de grote tweejaarlijkse internationale tentoonstelling rond openbaar personenvervoer die georganiseerd wordt door de UITP (Union Internationale des Transports Publics), en dat jaar plaats vindt in het Canadese Toronto.

1999

2000

De Vlaamse Vervoermaatschappij ‘de Lijn’ plaatst een bestelling van 122 lagevloer stads- en streekbussen bij Van Hool. De bestelling maakt deel uit van de verjongingsstrategie die De Lijn sinds enkele jaren voert door het Vlaamse autobussenpark uit te rusten met nieuwe en eigentijdse bussen.,Van Hool levert de "Straussmobiel" aan André Rieu. Een gelede touringcar op maat van de leden van het orkest. Het geheel straalt luxe en klasse uit.,In de afdeling industri,le voertuigen van VAN HOOL wordt een nieuw en uiterst ingenieus universeel containerchassis ontwikkeld. Het is een antwoord op de vraag vanwege de gespecialiseerde containervervoerders naar een steeds grotere flexibiliteit, effici,ntie en gebruiksvriendelijkheid. Het feit dat dit nieuwe chassis steeds een optimale gewichtsverdeling biedt, is uitermate belangrijk voor een veilig transport.

2000

2001

VAN HOOL presenteert zijn nieuw gamma bussen voor het openbaar vervoer.,Het nieuwe gamma heeft niet alleen een nieuw buiten- en binnendesign gekregen, ook heel wat technische aspecten werden nog beter. Met zijn ronde vormen, de grote tot in de dakrand doorgetrokken ruiten, de volkomen gladde zijkanten en de originaliteit van de achtersteven kan van een stijlbreuk qua vormgeving gesproken worden.,De eerste van een reeks van 33 gelede bussen AG300 voor het Zuidtangent project afgeleverd. De 18 meter lange voertuigen zullen door hun nieuw en opmerkelijk design een duidelijk markantere plaats in het verkeer innemen. Het Zuidtangent project omvat een 25 km lange busbaan (enig in Europa) en loopt van Haarlem via Hoofddorp naar Schiphol (Nl).,Het Engelse RODELLA bestelt een reeks VAN HOOL tankcontainers voor het intermodaal vervoer van bier. Speciale eisen worden gesteld aan het laad- en lossysteem en aan het reinigingssysteem.

2001

2002

Belgische voertuigtechnologie krijgt internationale erkenning. De VAN HOOL A330 wordt na uitvoerig vergelijkend onderzoek door een jury van vakjournalisten verkozen tot "Bus van het jaar 2003".,Gé Simons uit Hilvarenbeek (Nederland) bestelt bij VAN HOOL 20 Kipsilo’s met bijzondere aandacht voor kwaliteit en veiligheid.De tank en het chassis zijn uit aluminium vervaardigd wat resulteert in een laag eigen gewicht van slechts 6.700 kg (all in!). Het concept van een gebout chassis is hier zeker niet vreemd aan want deze nieuwe constructiemethode biedt tal van voordelen qua corrosiebescherming en onderhoud maar helpt ook het gewicht te verlagen. Het volume wordt maximaal benut en bereikt 63 m3 bij een tankdruk van 2 bar.,Dubbel gelede bussen breken voorgoed door. Het Utrechtse openbaar vervoer bedrijf GVU bestelt eerst 15 en nadien nog eens 12 dubbel gelede bussen bij VAN HOOL.,Norfolk Line (UK) bestelt 65 Huckepack schuifzeilopleggers voor het weg/trein transport op het continent en 10 Mega en 5 standaard schuifzeilopleggers. Dit brengt het totaal van alle leveringen aan Norfolk Line tot boven de 2000 eenheden.,PTT POST TRANSPORT bestelt 90 kast-trailers voor het vervoer van de Euro-munten. Binnen de legale maatvoering kunnen nu telkens 53 postkarren vervoerd worden. Hiervoor werd een nieuw bodemprofiel ontwikkeld.,Van Hool zet de stap naar het openbaar vervoer in de USA en haalt een order binnen van 134 lagevloer A330 stadsbussen en 57 gelede lagevloer bussen voor AC Transit uit Oakland-CaliforniÎ (USA). Het begin van een langdurige samenwerking.

2002

2003

VAN HOOL start de bouw van 300 bussen voor Algerije. Van Hool is al jaren succesvol actief op de Algerijnse markt en leverde de voorbije 30 jaar reeds meer dan 2000 voertuigen. Er wordt een kaderakkoord getekend voor de levering van maar liefst 300 bussen.,18 "high heat" tankcontainers voor KATOEN NATIE worden gedoopt bij VAN HOOL en een nieuw order voor 200 "high heat" tankcontainers van 24.000 L wordt geplaatst.,De eerste oplegger van een nieuwe generatie Van Hool Megatrailers wordt afgeleverd aan Ewals Cargo Care. Het gaat om een bestelling van 150 eenheden. Alle voertuigen worden afgeleverd met het door T,V Nord uitgereikte certificaat "zur Ladungsicherung und Festigkeit des Fahrzeugaufbaus". ,Op het UITP congres in Madrid is de AGG 300, de dubbelgelede bus van bijna 25 meter, Eén van de eyecatchers. Het is een indrukwekkende verschijning die dank zij de bijzondere motoropstelling en het eigen draai- en stuursysteem van VAN HOOL grote capaciteit koppelt aan een fantastische manoeuvreerbaarheid. Het tentoongestelde voertuig komt uit de vloot van het Nederlandse Utrecht waar het GVU inmiddels maar liefst 27 van deze voertuigen op de baan heeft.

2003

2004

2 speciale tankopleggers worden geleverd voor Dubai. De tankopleggers zullen dienen voor het vervoer van vloeibare pek tussen de haven van Dubai en een fabriek voor de productie van aluminium. Per rit kunnen de roestvrijstalen tanks 34 ton pek vervoeren.Om stolling te vermijden moet het product vervoerd worden bij 220°. Heel veel aandacht ging dan ook naar de isolatie die maar liefst 150 mm dik is. Ook laad- en losleidingen werden geïsoleerd en alles is voorzien van elektrische verwarmings-systemen.,VAN HOOL herwint zijn plaats als grootste leverancier van opleggers in België. Door de ruime vari,teit in het productengamma en door een grote productiecapaciteit, gericht op de internationale markt, maar met het behoud van een flexibel productieproces, heeft Van Hool steeds een antwoord kunnen bieden op de specifieke eisen van iedere transportbehoefte en dat voor iedere transporteur, de grote zowel als de kleine en de gespecialiseerde ondernemers.,100 gastankcontainers worden geleverd aan het Algerijnse STPE.,Deze containers zijn bestemd voor de distributie per spoor van LPG. Het STPE was op zoek naar een flexibele en economisch verantwoorde oplossing voor de distributie van LPG van de raffinaderijen tot de verschillende distributiepunten. De tankcontainers voldoen aan de strenge ADR voorschriften voor het vervoer van chemische producten – ook in gas toestand - en aan alle internationale normen voor multimodaal vervoer. Tegelijk met de 100 tankcontainers werden ook nog containerchassis besteld voor het verder vervoer van de tanks.,York Rapid Transit uit Canada bestelt bij VAN HOOL 77 bussen ter verbetering van het openbaar vervoer en de introductie van hoogwaardig openbaar vervoer in de York regio in de provincie Ontario in Canada. York Rapid Transit zal de verbindingen verbeteren tussen de regio’s van Peel en Durham en aansluiting geven op het metro-net van de stad Toronto. Het gaat om 55 lagevloer bussen met een lengte van 12,2 meter en 22 gelede lagevloer bussen van 18 meter. De VAN HOOL bussen werden gekozen wegens hun stijlvol en passagiersvriendelijk concept. Zij kregen tevens de voorkeur wegens hun laag geluidsniveau, hun modern en comfortabel interieur en de lage emissies.,SALES-LENTZ uit Luxemburg neemt 21 luxe dubbelverdieners van het type T915 CL af. De verschillende autocarbedrijven binnen de groep Sales-Lentz verzorgen lijndiensten van het openbaar vervoer in Luxemburg en verzorgen reizen voor privé klanten. De bussen bieden plaats aan 49 zittende passagiers. Naast de chauffeur is een uitneembare plaats voorzien voor de gids. Tegenover de brede middendeur bevindt zich een ruim platform met nog eens 4 klapstoelen.

2004

2005

Wereldprimeur van Van Hool brandstofcelbus in DALLAS. Voor het eerst in de geschiedenis werd de meest geavanceerde op waterstof aangedreven bus voorgesteld aan het Amerikaanse publiek. VAN HOOL slaagde erin deze primeur op zijn naam te schrijven, in nauwe samenwerking met de klant in Californië en de Amerikaanse partner van de brandstofcel United Technologies Power Inc. In minder dan 2 jaar na de opdracht slaagde het industrieel team erin een met waterstof aangedreven autobus te ontwikkelen en te realiseren voor de Amerikaanse markt. Vier exemplaren werden besteld : drie voor AC Transit en één voor SunLine Transit, beiden uit Californië.,VAN HOOL wint de belangrijkste prijzen op de U.K. Coach Rally 2005 in Brighton (U.K.). Twee touringcarondernemingen wonnen 3 voorname prijzen met hun VAN HOOL touringcars. De Alizee T9 Acron/Volvo van Tellings Golden Miller uit Londen was de winnaar van de felbegeerde en prestigieuze prijs: de "Coach of The Year 2005". De T917 Astron van Go Goodwins Coaches uit Manchester haalde twee prijzen binnen: de "Top Executive Coach" en de "John Fielder Memorial" trofee.,VAN HOOL haalt belangrijke Duitse referentiebestelling binnen met een order van het Duitse Openbaar Vervoerbedrijf Hamburger Hochbahn. Nog maar pas raakte bekend dat VAN HOOL 115 stadsbussen aan de Brusselse Openbaar Vervoermaatschappij (MIVB-STIB) mag leveren of de Belgische busbouwer is erin geslaagd aan Hamburger Hochbahn 10 dubbelgelede bussen AGG300 en 12 stadsbussen A330 te verkopen. Bij het order hoort nog een optie voor extra 15 dubbelgelede bussen AGG300 (gelicht in 2006).,In de afdeling industriële voertuigen wordt fors geïnvesteerd. Bijkomende productiehallen voor de constructie van gastanks worden gebouwd. In de nieuwe productie-eenheid is oa een gloeioven voorzien voor het thermisch behandelen van de tanks. Hiernaast wordt ook in de afdeling opleggers zwaar geïnvesteerd in nieuwe montagekalibers en hulpwerktuigen die er moeten voor zorgen dat het gehele productieproces nog flexibeler en optimaler kan verlopen.,Van Hool levert een luxe touringcar aan wielerploeg Quick Step. VAN HOOL toont daarbij weer zijn sterkte als constructeur van klantgerichte voertuigen. De buitenmaten zijn die van een standaard touringcar. Binnen zijn er luxe lederen zetels, een salon met tv-schermen (via satelliet) en laptopaansluitingen, een moderne keuken met dubbele spoelbak, elektrische kookplaten, koffiezet, ijskasten en veel bergruimte. Ook een wasmachine en droogkast werden ingebouwd. In het achterste gedeelte is een ruim toilet voorzien, een kleedkamer met rustbank en massageplaats en een dubbele douche.,VAN HOOL zorgt mee voor de vernieuwing van de trolleybusdiensten in de Italiaanse steden Lecce en Genua. Aan de rij van referenties mogen ook de Italiaanse steden Lecce en Genua toegevoegd worden. Lecce bestelde namelijk 12 lagevloer trolleybussen A330T, terwijl Genua opteerde voor 17 gelede lagevloer trolleybussen AG300T.

2005

2006

Op 18 mei viert EWALS, specialist in het vervoer van automobielonderdelen, haar 100e verjaardag. Dat deze 100-jarige nog niet op haar retour is bewijst een nieuw order voor 600 megaopleggers bij VAN HOOL, die à rato van 3 stuks per dag door Van Hool zullen gebouwd worden in de periode 2006-2007. Door het binnenhalen van dit order bewijst VAN HOOL dat de vele investeringen in optimalisering van het productieproces lonen en verbetering van de competitiviteit rendeert.,VAN HOOL valt in de prijzen. Jaarlijks laten de Duitse vaktijdschriften Lastauto Omnibus, Trans Aktuell en Fernfahrer hun lezers de beste bussen, touringcars en vrachtwagens kiezen. Dit jaar valt VAN HOOL in de prijzen bij de bussen en de touringcars. VAN HOOL krijgt de eerste plaats in de categorie midibussen bij de buitenlandse leveranciers. Bij de bussen voor het interstedelijk vervoer komt VAN HOOL op de derde plaats bij de invoerders en bij de touringcars op de vierde plaats bij de hoogdekker reisbussen. Deze toegekende prijzen bewijzen dat VAN HOOL in Duitsland, niettegenstaande de harde concurrentie met de nationale constructeurs, geen kleine onbekende meer is.,Op 16 september worden tijdens een Contactdag de deuren opengezet voor de werknemers en hun familie, de inwoners van Koningshooikt en de technische en lagere scholen uit de omgeving. Allen konden er van nabij de machines, de werkposten en het werk bekijken van hen die meewerken aan producten die nationale en internationale waardering genieten.,Omdat deze contactdag tevens de start vormde van het jubileumjaar zestig jaar Van Hool werd er een feestelijk tintje aan gegeven en gezorgd voor randanimatie. Twee grote tenten, drank- en eetkraampjes, springkastelen, ballonstanden, optreden van fanfares,... zorgden er voor dat alle ingrediënten aanwezig waren voor een groots volks feest. Samen met het schitterende weer zorgde dit voor ambiance bij de talrijke aanwezigen. Meer dan 13000 geïnteresseerden bezochten Van Hool.

2006

2007

Op 14 mei wordt in aanwezigheid van Kathleen Van Brempt, Vlaams minister van Mobiliteit, Sociale Economie en Gelijke Kansen en een vertegenwoordiger van Fientje Moerman Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel de brandstofcelbus voor Europa onthuld.,De nieuwe brandstofcelbus is een wereldprimeur. Ze is de eerste volwaardige hybride bus (waterstof-elektrisch) die remenergie recupereert. Daardoor heeft ze veel minder energie nodig dan de vroegere brandstofcelbussen. Daarnaast heeft ze dezelfde capaciteit (tot 104 reizigers), levert ze dezelfde prestaties en heeft ze dezelfde actieradius (tot 350 km) als een moderne dieselbus. Om dit te bereiken ontwikkelde Van Hool een 13,2 meter lang voertuig met drie assen.,Op de salons in Kortrijk, zowel bij Busworld als bij Trailer, wordt 60 jaar technologische ontwikkeling gepast in het daglicht gesteld. Telkens wordt tijdens een receptie, in aanwezigheid van de klanten, teruggeblikt op de voorbije 60 jaar waarin Van Hool uitgegroeid is tot één van de belangrijke spelers onder de autobus- en bedrijfswagen fabrieken.

2007

2008

Blijvend wordt geïnvesteerd in nieuwe machines. Voor de IV-afdeling wordt een nieuwe ELEKTROHYDRAULISCHE VIERROLLENPLATENWALS geïnstalleerd voor het walsen van cilindervormige en koffervormige tanks met een volledige CNC computersturing.,Het gevaarte van 85 ton arriveerde op 21 augustus en werd nog dezelfde avond op zijn definitieve plaats in de montagehal gezet.,De ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen bij het openbaar vervoer gaat verder. Een bestelling van 8 brandstofcellenbussen vanuit de Verenigde Staten bevestigt de grote voordelen van deze emissieloze aandrijving. Voor Europa worden weer nieuwe trolleybussen besteld en ontwikkelt VAN HOOl een heel gamma dieselelektrische hybride bussen. De VVM (Vlaamse vervoersmaatschappij) en Connexxion (NL) bestellen respectievelijk 35 en 4 hybride voertuigen.

2008